Frigoscandia
  • Engelska
  • Tyska

Sök

 
 

Klartecken för Mutares förvärv av Frigoscandia 

Pressmeddelande  27.12.2021

Klartecken för Mutares förvärv av Frigoscandia

Det är nu klart att börsnoterade private equity bolaget Mutares, med huvudkontor i München, förvärvar samtliga aktier i Frigoscandia AB och dess underliggande bolag. Svenska konkurrensmyndigheten har gett klartecken för affären som initialt signerades den 19-11-2021. Övertagandet sker idag den 27 december 2021.

Förvärvet av Frigoscandia AB blir Mutares andra svenska investering och Mutares ser stora möjligheter i Frigoscandia-koncernen framöver. Köpet av Frigoscandia är tänkt att stärka varu- och tjänstesegmentet som en ny plattformsinvestering med flera möjligheter till tilläggsförvärv i Norden och Kontinentaleuropa.

– Vi är mycket glada över att Konkurrensverket hanterat ärendet så snabbt. Vi ser fram emot att aktivt engagera oss i Frigoscandias fortsatta utveckling. Frigoscandia har idag Nordens största terminal- och lagernätverk, och vi vill stödja företagets resa i att ytterligare stärka den nordiska plattformen och det internationella erbjudandet, säger Carl Kistenmacher, Head of Nordics at Mutares SE & Co. KGaA.

– Jag och den övriga ledningen i Frigoscandia känner stor tillförsikt inför den här förändringen. Vi har en väldigt ambitiös affärsplan för de närmaste åren, och Mutares är en internationell investerare med lång erfarenhet som agerar aktivt och operationellt för att stödja sina portföljbolag i deras utvecklingsresor mot starkare marknadsposition och lönsamhet säger Peter Haveneth, VD för Frigoscandia AB.

Ett händelserikt år för Frigoscandia

Under 2021 har Frigoscandia gjort stora satsningar i linje med sin nya affärsplan som syftar till att ytterligare stärka bolagets marknadsposition som ett starkt och fristående specialistbolag:

• Varumärket Frigoscandia återlanserades
Under augusti månad bytte Bring Frigo officiellt tillbaka till sitt tidigare varumärke Frigoscandia, ett arbete som nu fortsätter under nya ägaren Mutares.

• Samarbete med digitala beställningsplattformen Stockfiller i ny tjänst
Leap Delivery än en ny tjänst där livsmedelsleverantörer till butiker nu har möjlighet att bedriva direktförsäljning i kombination med klimatsmarta samleveranser.

• Distributionscenter Ljusekulla
Driftsättning av en ny anläggning i Helsingborg där både lager och terminal möts i samma fastighet, allt för en effektivare och miljövänligare butiksdistribution.

• Multitemp
Nya temperaturzoner inkluderas i Frigoscandias erbjudande vilket öppnat upp för en rad nya stora kundkontrakt inom lagring och transporter av mindre temperaturkänsliga produkter.

• Hållbara initiativ
Stora satsningar senaste året på att bli fossilfria senast efter 2025 där Frigoscandia under året bl.a:
o Nyligen lagt en beställning hos Scanias på över 110 nya lastbilar, där mer än 75% är gas-drivna och resterande del drivs med andra fossilfria bränslen.
o Installerat solpaneler på Ljusekulla med en beräknad årlig elproduktion på 342.000 kWh.

För mer information kontakta gärna:
Peter Haveneth, VD Frigoscandia, tel: 0702 35 38 14, e-post: Peter.Haveneth@frigoscandia.com

Om Mutares
Mutares förvärvar små och medelstora företag och delar av företag i speciella situationer med huvudkontor i Europa som visar betydande potential för verksamhetsförbättring och som säljs vidare efter att ha genomgått en flytt- och stabiliseringsprocess. Mutares stödjer och utvecklar aktivt sina portföljbolag med egna investerings- och driftsteam samt genom förvärv av strategiska tilläggsaktiviteter.

Om Frigoscandia
Frigoscandia AB grundades 1948 och är marknadsledare inom tempererad logistik i Sverige och driver ett internationellt nätverk i Sverige, Danmark, Finland, Norge, Nederländerna och Frankrike. Bolaget driver 25 lager och terminaler i Sverige och Norge, inom sina tre segment inrikestransporter, internationella transporter och lager. Frigoscandia AB har nyligen genomgått ett namnbyte från tidigare Bring Frigo AB. Företaget har sitt huvudkontor i Helsingborg.