Frigoscandia
 
 
 

Rapportering av riskobservationer, tillbud och olyckor är av avgörande betydelse för att främja en säker arbetsmiljö. Genom att aktivt rapportera dessa händelser kan företag identifiera potentiella faror och vidta åtgärder för att förebygga allvarliga incidenter. Det skapar en kultur där anställda är medvetna om och deltar i säkerhetsprocessen, vilket bidrar till kontinuerlig förbättring och minskad risk för skador. Rapportering möjliggör också en tidig intervention och korrigering av problem, vilket resulterar i en tryggare arbetsplats för alla.

Risk observation
En riskobservation är en systematisk process där medarbetarna aktivt observerar och identifierar potentiella risker, faror eller säkerhetsbrister i arbetsmiljön eller i utförandet av arbetsuppgifter. Målet med en riskobservation är att upptäcka och dokumentera situationer som kan leda till olyckor, skador eller andra hälso- och säkerhetsproblem.

Exempel
• Blockerade nödutgångar
• Medarbetare utan skyddsskor
• Instabila pallar eller staplade produkter som ser ut att falla
• Lösa kollin/transportkartong ovanpå pallen
• Trasigt lastbarare = pallen kan välta
• Felplacerade pallar i stallaget
• Slitna låsfunktionalitet på balkar i lastbil
• Lastbils stöttor utan gummifötter
• Hala golv, bristande halkbekämpning
• Avsaknad av nödhammaren | handbrandsläckare i lastbil

Tillbud
Ett tillbud, även känt som en nära-olycka eller incident, är en händelse där något oväntat inträffar, och som kunde ha lett till en olycka eller skada, men där ingen faktiskt skada eller skada uppstod. Tillbudet ger viktig information om potentiella faror och risker i arbetsmiljön och kan användas för att identifiera och åtgärda problem innan de leder till allvarliga konsekvenser.

• Nästan kollision mellan 2 truckar
• Nästan kollision mellan truck och förbi passerande medarbetare
• Synliga skador på el utrustning kablar
• Anmälningar om dålig ventilation eller luftkvalitet
• Pall / kolli faller från stallaget

Olycka (fallolyckor, truck och lastbilsolyckor)
En arbetsplatsolycka är en oväntad händelse eller incident som inträffar på arbetsplatsen och resulterar i skador, sjukdom eller i vissa fall dödsfall för en eller flera arbetstagare. Arbetsplatsolyckor kan involvera olika typer av skador, såsom fysiska skador, kemiska exponeringar eller psykiska påverkningar.
Rapportering av riskobservationer, tillbud och olyckor* genomförs i vårt system och sammanställs månadsvis för att tydligt identifiera och kommunicera risker för medarbetarna samt för att aktivt arbeta mot att minimera antalet olyckor.

• Truckförare kör på nåt / någon
• Lastbil hamnar i vägren
• Lastbil kör på något / någon
• Medarbetare kläms mellan pallar
• Medarbetare kläms mellan truck och vägg / pall
• Chaufför får stöttor / balkar på huvud
• Chaufför halkar från lastbil till kund / arbetsplats

*rapportera riskobservationer, tillbud och olyckor via:

https://mywork.caneaone.com/Case/Case?NewCase=1&CaseTypeID=56

Syftet med krisberedskap i samband med en arbetsplatsolycka är att snabbt och effektivt hantera situationen för att minimera skador, skydda människor och egendom, samt underlätta en snabb och säker återgång till normala arbetsförhållanden. Genom att ha tydliga planer och rutiner för krisberedskap kan organisationer snabbt och ansvarsfullt agera vid olyckor, vilket bidrar till ökad säkerhet och minskade konsekvenser.

Arbetsplatsolycka som inte kräver ambulans

  1. Första hjälpen, ta hand om medarbetaren
  2. Följ med medarbetare till sjukvården och säkerställ att denne kan ta sig hem
  3. Upprätta en anmälan i systemet (olycka) och vid behov hos arbetsmiljöverket
  4. Samla alla berörda medarbetare och informera om händelsen samt vad som gjorts för att förhindra att det uppstår igen
  5. Kontakta närmsta chef

Arbetsplatsolycka som kräver ambulans

  1. Första hjälpen, ta hand om medarbetaren
  2. Ring 112, tala om ditt namn och ange adressen
  3. Avgränsa olycksplatsen (spärra)
  4. Invänta ambulans/räddningstjänst vid ingången och visa vägen (vid ej behov av ambulans se till att någon följer med till sjukhus)
  5. Kontakta närmsta Chef
  6. Upprätta en anmälan i systemet (olycka) och vid behov hos arbetsmiljöverket
  7. Samla alla berörda medarbetare och informera om händelsen samt vad som gjorts för att förhindra att det uppstår igen

Syftet med krisberedskap på arbetsplatsen är att förbereda och organisera företaget eller organisationen för att effektivt hantera och minimera konsekvenserna av en olycka, nödsituation eller kris.

Vid brand:
Vid en brand på ett företag bör krisberedskapsåtgärder vidtas för att skydda människor och egendom. Nedan är några grundläggande steg som kan ingå i krishantering vid en brand:

1. Larma och utrym snabbt: Vid upptäckt av en brand ska omedelbart larm och utrymning initieras. Använda brandlarmet och följ utrymningsvägarna. Människors säkerhet är högsta prioritet.

2. Säkerställ fullständig evakuering: Se till att alla anställda och besökare evakueras till återsamlingsplatsen på ett organiserat sätt. Följ utrymningsledarnas anvisningar.

3. Kontakta räddningstjänsten: Ring omedelbart 112 eller relevant nödnummer för att rapportera branden och begära professionell hjälp från räddningstjänsten. Ge exakt information om platsen och omfattningen av branden.

4. Använd brandsläckningsutrustning: Om möjligt och i enlighet med utbildning, försök släcka mindre bränder med brandsläckare eller andra lämpliga brandsläckningsutrustningar. Säkerställ att personalen är välutbildad och känner till placeringen av släckutrustningen.

5. Samverka med räddningstjänsten: När räddningstjänsten anländer, samarbeta med dem och tillhandahåll all relevant information om byggnaden, eventuella farliga ämnen och andra relevanta detaljer.

6. Kontakta närmaste chef

Syftet med krisberedskap i samband med ammoniakläckage är att snabbt och effektivt hantera situationen för att minimera riskerna för människor, miljön och egendom.

Vid ammoniakläckage:

1. Larma och utrym snabbt: Vid upptäckt av omfattande ammoniakläckage ska alla utrymma lokalerna via utrymningsvägarna. Medarbetarnas och besökarnas säkerhet är högsta prioritet då ammoniak i stora mängder är farlig att andas in och kan orsaka skador på ögon och andningsvägar. Följ utredningsledare anvisningar.

2. Baserat på vindens riktning ska en specifik återsamlingsplats användas för att undvika att inandas ammoniak. Det är avgörande att tydligt kommunicera vilken återsamlingsplats som ska användas beroende på rådande vindförhållanden.

3. Säkerställ fullständig evakuering: Se till att alla anställda och besökare evakueras till återsamlingsplatsen på ett organiserat sätt.

4. Kontakta räddningstjänsten: Ring omedelbart 112 för att rapportera händelse och begära professionell hjälp från räddningstjänsten. Ge exakt information om platsen och omfattningen.

5. Samverka med räddningstjänsten: När räddningstjänsten anländer, samarbeta med dem och och tillhandahåll relevant information om byggnaden, eventuella farliga ämnen och andra relevanta detaljer.

6. Kontakta närmaste chef

Frigoscandias kunder kräver en hög säkerhet hos sina leverantörer. En hög säkerhet på vår arbetsplats skapa även en trygg och kontrollerad miljö för både medarbetare, egendom och information. Genom att etablera fysiska barriärer och tekniska system kan organisationer reglera och övervaka åtkomst, vilket bidrar till att minimera risken för oönskad aktivitet och främjar övergripande säkerhet.

Kriterier för hög säkerhet:

  1. Invändning och utvändig ordning och reda råder runt hela fastigheten
  2. Yttre grindar och dörrar är i gott skick
  3. Yttre staket/stängsel är hela och fritt från sly
  4. Yttre belysning är i gott skick
  5. Fasader, fönster, taktillträde är hela och låsta
  6. CCTV – bevakningssystem är igång och i gott skick
  7. Inbrottslarmet är igång och i gott skick
  8. Passersystem är i gott skick och avslutade medarbetarna borttagna
  9. Slussfunktioner är fungerande
  10. Ankomst/avgångsregistrering och besöksliggare används

1. Kontrollera medvetande
Ta tag i personens axlar, skaka försiktigt och försök väcka henne/honom, ropa “Hallå är du vaken?”
Om personen inte vaknar ska du kontrollera andningen.

Vuxen-HLR – Steg 1
2. Kontrollera andning
Kontrollera om personen andas normalt. Öppna luftvägen genom att lägga en hand på pannan, böj huvudet bakåt och lyft med den andra handen upp hakan med två fingrar under hakspetsen. Lägg ditt öra nära personens näsa och mun, lyssna och känn efter andetag, se samtidigt på bröstkorgen om den höjer sig.
Om personen har onormal andning eller inte andas alls (eller om du är osäker), ska du bedöma det som ett hjärtstopp.

Vuxen-HLR – Steg 2
3. Larma 112
Om medvetslös och ingen eller onormal andning, larma 112 och sätt på mobiltelefonens högtalarfunktion. Larmoperatören hjälper dig hur du ska göra HLR. Starta med 30 bröstkompressioner följt av 2 inblåsningar.

Vuxen-HLR – Steg 3
4. Ge bröstkompressioner
Lägg din handlov mitt på bröstkorgen, lägg den andra handen ovanpå den första. Knäpp ihop fingrarna. Tryck med raka armar ned bröstkorgen minst 5 cm, ej mer än 6 cm. Håll en takt av 100-120 kompressioner/min. Tryck 30 gånger.

Vuxen-HLR – Steg 4

5. Ge inblåsningar
Öppna luftvägen: lyft upp hakan och böj huvudet bakåt. Håll en hand på pannan, böj huvudet bakåt och lyft upp hakan med andra handens pek- och långfinger. Knip om personens näsa, gapa stort så du täcker hela personens mun med din mun och blås in luft tills bröstkorgen höjer sig. Gör 2 inblåsningar.
Om du inte kan eller vill göra inblåsningar är det bättre att bara göra bröstkompressioner än att avstå helt. Enbart bröstkompressioner kan vara effektiv hjälp, speciellt de första minuterna.

Vuxen-HLR – Steg 5
6. Fortsätt med HLR 30:2
Fortsätt HLR 30:2 tills ambulanspersonal/räddningstjänst tar över, eller att personen andas med normala andetag. Minimera avbrott i HLR.

Vuxen-HLR – Steg 6
7. Hämta hjärtstartare
Om ni är flera livräddare som hjälps åt, ska en starta HLR och den andra larma 112 och hämta närmaste hjärtstartare. Anslut och följ de talade råden.
Se efter skylt var närmaste hjärtstartare finns.

Vuxen-HLR – Steg 7

VUXEN-HLR MED GOD KVALITET

– Tryck mitt på bröstkorgen
– Takt 100-120/minut
– Kompressionsdjup minst 5 cm, inte mer än 6 cm
– Släpp upp helt efter varje kompression, behåll hudkontakten
– 30 bröstkompressioner följt av 2 inblåsningar, 30:2
– Blås in till bröstkorgen höjer sig
– En inblåsning ska ta 1 sekund
– Minimera avbrott

Du är en del av Frigoscandias livsmedelsäkerhetskultur

Vad innebär Livsmedelssäkerhet på Frigoscandia?

Transport och lagring i rätt temperatur

  • Temperaturen är Frigoscandias viktigaste kontrollpunkt för livsmedelssäkerhet
  • Temperaturen syns inte med blotta ögat och avvikelser kan missas om den inte mäts korrekt – mät ofta och dokumentera
  • Kontrollera temperaturinstruktionen på produktetiketten – det är den som är mest korrekt

Personal med kunskap om hur man hanterar livsmedel säkert

  • Faror för livsmedelssäkerheten förutom avvikande temperatur är nedsmutsning eller kontamination från spill och dofter
  • Chansa aldrig – om gods ramlat, gått sönder, läcker eller doftar starkt – ställ åt sidan, gör en avvikelse och konsultera chefen
  • Behövs det mer utbildning eller information – säg ifrån till chefen så fixar vi det

Hög nivå på hygien och rengöring

  • När man jobbar med livsmedel är hygienen viktig – både på person, klädsel, fordon och anläggning
  • Det ska synas och märkas att vi hanterar livsmedel

Spårbarhet på produkter via transport- och lagersystem

  • Att veta var vi har lastat, levererat eller lagrat produkter är ett lagkrav och den datan måste sparas i transport- och lagringssystem

Kompetent och transparant avvikelsehantering

  • Att berätta för kunden när något gått fel är nästan lika viktigt som att göra rätt
  • Avvikelserapportera alltid enligt rutinen och se till att ansvarig funktion eller person meddelar kunden

Kvalitetskontrollerade och certifierade livsmedelsanläggningar

  • Alla anläggningar och transportörer är livsmedelsföretag som måste vara registrerade och godkända av en myndighet
  • Ett lager eller en terminal är en livsmedelsanläggning
  • Myndigheten kontrollerar att alla livsmedelsföretag och -anläggningar följer livsmedelslagarna
  • Följer man inte lagen får man inte transportera eller lagra livsmedel
  • Många av våra anläggningar är certifierade efter en kvalitetsstandard som visar att vi är ännu bättre än lagen

Länk till chaufförsinformation (QR-kod som finns i samtliga fordon)